پیشرفت و توسعه فناوری اطلاعات باعث ایجاد ابزار های جدیدی همچون هوش مصنوعی شده است. هوش مصنوعی درواقع شبیه سازی ذهنی است که برای کاربری راحت باید خوبی و بدی های آن را بشناسیم.

از مزایا و معایب هوش مصنوعی چه می‌دانیم؟

حمید اسدی -خبرنگار تحریریه جوان قدس: در چند سال اخیر با پیشرفت سریع و چشم گیر فناوری اطلاعات ((IT  از جمله هوش مصنوعی (  (AI و فراگیری استفاده از آن در بیشتر حوزه های  اجتماعی- اقتصادی، علمی- تحقیقاتی، فرهنگی- هنری و بخش های صنعتی نیاز به مدیریت و کاربری صحیح از این ابزار پرسرعت و با قدت احساس می شود.

هوش مصنوعی درواقع شبیه ‌سازی فرآیندهای ذهنی و هوش انسانی توسط ماشین‌ها و کامپیوترها به‌ منظور تکرار این فرآیند و نتایج حاصل از آن، بدون نیاز به انسان است. برای درک بهتر از محیط هوش مصنوعی و کاربری ایمن و راحت از آن به ویژه چت بات ها مزایا و معایب آنها را ذکر می کنیم.

تعدادی از مزیت های هوش مصنوعی برای استفاده عبارتند از :

۱-سرعت و کارایی : هوش مصنوعی قادر است به سرعت و با دقت بالا به انجام وظایف پرداخته و در عین حال زمان و انرژی را صرفه جویی کند.

۲-دقت و صحت : هوش مصنوعی قادر است به صورت مداوم و بدون خستگی و خطا، وظایف را انجام دهد و از خطاهای انسانی جلوگیری و باعث افزایش دقت در انجام کار ها شود.

۳-توانایی یادگیری : هوش مصنوعی قادر است از تجربه ها و داده ها یاد بگیرد و با تکرار و تمرین، عملکرد خود را پیوسته بهبود بخشد.

۴-قابلیت پردازش داده های بزرگ : هوش مصنوعی قادر است به پردازش حجم عظیمی از داده ها و درک الگو های پیچیده با سرعت بالا در آنها بپردازد.

قابلیت ارائه پاسخ های دقیق و مبتنی بر داده

۵-خطا کاری کمتر : هوش مصنوعی به دلیل عدم وجود عوامل انسانی مانند خستگی، استرس و تمایلات شخصی، با خطا کاری کمتری مواجه می شود.

۶-قابلیت پیش بینی : هوش مصنوعی قادر است الگوهای زمانی – رفتاری  و روابط پیچیده و پنهان را تحلیل کرده و پیش بینی های دقیقی انجام دهد.

۷- امکانات پزشکی : هوش مصنوعی در حوزه پزشکی به  تشخیص و  درمان  برخی بیماری ها و همچنین در عملیات های جراحی کمک کند.

۸-  بهبود خدمات مشتریان : با استفاده از  هوش مصنوعی، شرکت ها قادرند پاسخ های دقیق بد هند و بهبود خدمات مشتریان  خود را براساس تحلیل داده ها  و الگوهای رفتاری آنها انجام دهند.

۹-افزایش امنیت : هوش مصنوعی  قادر است در شناسایی الگوهای مشکوک و جلوگیری از تهدیدات امنیتی به کار گرفته شود.

۱۰- کاربرد های گسترده :  هوش مصنوعی در حوزه های مختلف از جمله خودرو های خودران، رباتیک، بازیابی اطلاعات، ترجمه زبان  و ... استفاده و باعث افزایش بهره وری شود.

اما برخی از معایب هوش مصنوعی عبارتند از :

۱-ازبین بردن شغل ها : رشد هوش مصنوعی ممکن است منجر به از بین رفتن  برخی شغل ها، جابجایی  انسان ها در برخی صنایع  و کاهش فرصت های شغلی برای انسان ها  شود.

۲- نقض حریم خصوصی افراد :  استفاده از هوش مصنوعی ممکن است به نقض حریم خصوصی افراد منجر شود، زیرا برخی  از داده های شخصی جمع آوری و تحلیل می شوند.

۳-وابستگی : برخی از افراد ممکن است  برای انجام کار های شخصی به  هوش مصنوعی  وابسته شوند  و از تصمیم گیری خودداری کنند  ویا حتی  ناتوان از  تصمیم گیری در شرایط دشوار بشوند.  

۴-تهدیدات امنیتی :  هوش مصنوعی ممکن است تهدیدات امنیتی  را نیز با خود به همراه  بیاورد، زیرا قابلیت  این سیستم ها  در شناسایی  الگوهای مشکوک نیز وجود دارد.

۵-تبعیض :  هوش مصنوعی ممکن است به دلیل الگوریتم های بدرستی تنظیم نشده، تبعیض را در برخی موارد ترویج کند و یا به تجزیه – تحلیل  اشتباه داده ها بپردازد.

 هوش مصنوعی مشکلاتی در تعاملات عاطفی در ارتباط با انسان دارند

۶- عدم قابلیت تفسیر : هوش مصنوعی قادر است به پردازش داده های بزرگ و انجام الگوریتم های  پیچیده، اما عملکرد آن را به صورت قابل فهم  برای انسان ها  بررسی  و تفسیر کردن مشکل است.

۷- نقص های تصمیم گیری  : هوش مصنوعی ممکن است در برخی  موارد تصمیم گیری های نادرستی انجام دهد، زیرا قادر به درک مفهوم و ارزش های اخلاقی نیست  و امکان دارد این موارد را نادیده بگیرد.

۸- از دست رفتن کارآفرینی : با استفاده از هوش مصنوعی، بسیاری  از فرصت های کارآفرینی و خلاقیت های شغلی  برای انسان ها از بین می روند.

۹-نیاز به منابع بزرگ : هوش مصنوعی نیازمند  منابع بزرگی از جمله تجهیزات پردازشی پیشرفته و داده های بزرگ برای محاسبات پرقدرت و زیر ساخت های مناسب است.

۱۰ کنترل نامطلوب : خطر از دست رفتن مدیریت  محتوا و کار کرد در صورت عدم کنترل صحیح  هوش مصنوعی، ممکن است  به نتایج نامطلوب و رفتار های غیر قابل پیش بینی منجر شود.

لازم به ذکر است تولید محتواهایی با عنوان مفهومی دیپ فیک، مسائل مربوط به تعریف مدیریت هوش مصنوعی و رقابت صنایع نظامی بر پایه هوش مصنوعی از مولفه های اثر گذار برای تدوین قوانین راهبردی در سیاست گذاری کشور ها نسبت به این حوزه فناوری اطلاعات می باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.